Kuchyně

Vzpomínky na dovolenou – Španělská vína plná slunce

11.12.2020  | 
pexels-brett-sayles-1374552

Španělská vína jsou symbolem dovolené, malebného západu slunce se skleničkou v ruce u stolu přetékajícího tapas. Kdo nezažil, jen těžko pochopí. My jsme vínu ze Španělska podlehly už dávno, díru v srdci nám zaplnili na www.edelikatesy.cz, kde je těžké vybrat jenom jednu lahev. Pokud se vám také stýská po objevování tohoto koutu světa, začtěte se do našeho článku!

Na území Španělska se prý pěstuje až 600 odrůd vína, což už může být oříšek i pro znalce. Vzhledem k tomu, že téměř všechna místní vína dosahují vysoké cukernatosti, dělí je dva základní aspekty, a to původ a doba a podmínky zrání.
Vína nejvyšší kvality s označením DOQ prochází přísnými kontrolami produkce a každá láhev z tohoto území je na zadní etiketě očíslována. Klasifikace D.O. je dalším v pořadí a dá se porovnat s italskými regiony DOC, tato vína jsou označena vlastní pečetí. Vinné oblasti s méně přísnými kontrolami se označují jako Vinos de la Tierra a Vino de Mesa, která nemusí nutně znamenat nižší kvalitu, jelikož sem spadají i malé vinice.

pexels-elle-hughes-2954924

Dle doby zrání pak můžeme zakoupit vína Joven, která se prodávají v následujícím roce po sklizni, Crianza, která zrají minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi. Vína zrající minimálně 3 roky, z toho nejméně 12 měsíců v dubových sudech, dalších 12 v tancích a poté alespoň rok v láhvi, jsou známé jako Reserva. Tato vína se vyrábí pouze v dobrých letech. Vína z nejkvalitnějších hroznů a nejlepších ročníků, která zrají nejméně 5 let, často ale mnohem déle, nesou název Gran Reserva.

Tato rozdělení se týkají především vína červeného, s bílým či růžovým vínem Reserva či Gran Reserva se setkáme opravdu výjimečně.

Teso-la-Monja-Alabaster

Víno Alabaster je vyrobeno z hroznů Tinta de Toro, ručně očištěných a tradičně ušlapaných, aby došlo k té nejjemnější extrakci.
Teso La Monja, Alabaster, D.O. Toro, 4 299 Kč, www.edelikatesy.cz

 pexels-pixabay-290316

Červená vína se ve Španělsku vyrábí zejména z hroznů původních španělských odrůd Tempranillo, Carinena a celosvětově populární Garnacha. Jeho milovníci jistě znají legendární vinařské oblasti jako je severošpanělská Rioja a katalánský Priorat, které se honosí nejprestižnějším označením DOQ. Dalšími aspiranty na toto ocenění kvality a tradice jsou také oblasti Ribera del Duero a Navarra. Do popředí zájmu se však dostávají i nová a zajímavá vína z Tenerife nebo Mallorcy. Právě na Mallorce stojí za pozornost vinařství 4Kilos, jehož název vychází ze skromné částky 4 milionů peset, kterou jeho zakladatelé vydali jako počáteční investici. To je nejvyšším důkazem, že pro dobré víno nejsou rozhodující peníze, ale vášeň a cílevědomost. Ve 4Kilos pracují s důrazem na racionální zemědělství a minimálním zásahem do krajiny za použití původní vegetace.

132_foto12volts-2018alta

Lehké červené víno vyrobené z původních odrůd Callet a Fogoneu. Vyniká nótami zralého červeného ovoce a středozemních bylinek.
4Kilos, 12 Volts, D.O. Mallorca, 1 299 Kč, www.edelikatesy.cz

 

pexels-creative-vix-370984

 

Tam, kde se servírují mořské plody, by neměla chybět prvotřídní bílá vína. Přestože je v produkci bílé víno ve Španělsku trochu utlačované, přináší opravdové skvosty plné tónů tropického ovoce často s dotekem bylinek a minerálů. Díky těmto kvalitám jen málokdo zůstane u jedné sklenky. Nejvíce oceňovanými odrůdami jsou Albarino, Verdejo, středozemní Malvasia a Viura známá také jako Macabeo.

godello2019

O Luar do Sil je vyrobeno z odrůdy Godello pocházející z vinic v okolí vesničky Seadur. Jeho aroma je květinové, plné zelených plodů.
Pago de los Capellanes, Godello, D.O. Valdeorras, 359 Kč, www.edelikatesy.cz

pexels-pixabay-2145

Cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava pochází ze stejnojmenného regionu a je vyráběna tradiční metodou šampanizace, kdy prochází druhotným kvašením přímo v láhvi. Tradičně se vyrábí ze tří katalánských druhů révy Xarel.lo, které dodává barvu a sílu, Macabeo sekt zjemňuje a Parellada propůjčuje typickou vůni.

Mistr cavy Augusti Torelló Mata má velký podíl na její internacionalizaci a jeho vinařství nabízí to nejlepší na trhu. Jedním ze 100 nejlepších vín na světě je označována jimi vyráběná cava Kripta Gran Reserva prodávaná v láhvi ve tvaru amfory. Každá láhev je označena unikátním číslem a ukrývá bublinky s chutí zralého ovoce, máslovými a kouřovými tóny.

#kripta1

Unikátní cava z vinařství AT Roca. Zachutná svým intenzivním aroma s krémovým nádechem vanilky.
AT Roca, Reserva Barrica, D.O. Penedés, 659 Kč, www.edelikatesy.cz

Mohlo by se Vám líbit