Kuchyně

Vánoční drinky s alkoholem i bez

25.11.2020  | 
Gingerbread-Martini-21

Musím přiznat, že míchání koktejlů bylo vždycky mým koníčkem. Dokonce jsem se na střední škole účastnila hned několika barmanských soutěží. :) Dnes už na shaker ani doma moc často neshánu, a ani alkoholu ze zdravotních důvodů příliš neholduju. Když mi Romča ale představila destiláty Vassa, které chutnají úplně stejně, ale neobsahují alkohol, byla jsem naprosto nadšená. V okolí jsem si všimla, že čím dál více lidí alkohol zkrátka nevyhledává z různých důvodů, a to nemluvím o těch všech těhotných, kterých je jako hub po dešti. 😀 A zkrátka, než nám ty bary zase otevřou, máme tu pro vás 3 naprosto sváteční koktejly, které prostě musíte vyzkoušet!

Vánoční Martini

eggnog-martini-1365x2048

na 1 porci budete potřebovat:
90 ml vaječného likéru (nejlépe domácího)
30 ml vodky (nebo Vassa vodky bez alkoholu :) )
30 ml amaretta
10 ml karamelového nebo vanilkového sirupu
hnědý cukr
celá skořice

Do shakeru s ledem nalijte vaječňák, vodku, amaretto a sirup dle chuti. Promíchejte, dokud se shaker “neopotí”.
Skleničky si připravte tak, že jejich okraje namočíte do sirupu a následně obalíte v hnědém cukru. Nejlepší je k tomu použít dva menší talířky, na které skleničku přiklopíte. Promíchaný koktejl sceďte do takto připravených skleniček a dozdobte kouskem skořice.

Máslový punč

hot-buttered-rum-4-1366x2048

na 6 porcí budete potřebovat:
1 láhev rumu (nebo Vassa rumu bez alkoholu :) )
3/4 kostky másla
2 menší hrnky hnědého cukru
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžičku mleté skořice
špetku mletého hřebíčku
špetku soli

Do mísy dejte máslo, cukr, koření a sůl a pomocí tyčového mixéru vypracujte pastu. Pokud máte více času, můžete pastu připravit rozpuštěním másla v hrnci, nechte cukr zkaramelizovat, přidejte koření a odstavte. Pastu dejte do sklenice a vložte do lednice, dokud neztuhne.
Do každého hrníčku dejte dvě lžíce ztuhlé pasty, tu zalijte 60 ml rumu a dolijte horkou vodou.

Hruškovo vanilkový Gin Fizz

Pear-Vanilla-Gin-Fiz-2

Hruškovo vanilkové pyré (vydá na 4 sklenky):
2 najemno pokrájené zralé hrušky
1/2 hrnku hnědého cukru
1/2 hrnku vody
1/4 hrnku vanilkového sirupu

Na jeden koktejl budete potřebovat:
40 ml ginu (nebo Vassa ginu bez alkoholu :) )
2 lžíce hruškovo vanilkového pyré
perlivá voda
drcený led

Nejprve si připravte pyré z nasekaných hrušek, které spolu s ostatními ingrediencemi vložíte do malého hrnce, vařte na mírném plameni, dokud se hrušky nerozvaří do konzistence pyré. Dost míchejte, aby se hrušky promísily a nepřichytily ke dnu. Hotové pyré propasírujte do misky nebo zavařovačky a nechte vychladnout.
Koktejl připravíte ve whiskovce, do které dáte 2 lžíce vychladlého pyré a 40 ml ginu, které společně promíchejte. Poté zalijte perlivou vodou a přisypte drcený led. Okraje skleniček můžete ozdobit skořicovým cukrem a plátkem hrušky.

Mohlo by se Vám líbit