Kuchyně

Krkonošské kyselo

11.11.2020  | 
krkonošské kyselo

Podzim je časem nostalgie a vzpomínek na chvíle, které nás hřejí u srdce. Nevím, jak vy, ale já si často vzpomenu na šunkofleky ze školky, babiččiny nakládané okurky nebo maminčinu rajskou. Hodně velkou nostalgií je pro mě potom kyselo od prababičky, které miluje celá naše rodina.

SUROVINY:

  • chlebový kvásek 2 x 200 g
  • voda 4 l
  • sušené houby 3 hrsti
  • brambory 10 ks středně velkých brambor
  • máslo 50 g
  • cibule 2 ks středně velké cibule
  • vejce 8 ks
  • kmín
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

123529504_827998604626885_541636438876263720_n

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme přes noc stát. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, pepř, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova. K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Na závěr přidáme do krkonošského kysela už jen uvařené brambory. Polévku můžeme ozdobit nadrobno nasekanou pažitkou.

 

Mohlo by se Vám líbit