Kuchyně

Pýcha moderní hospodyňky: Domácí hamburger

20.7.2020  | 
close-up-photo-of-burger-2874981

Za našich babiček byla svíčková vizitka každé dobré hospodyňky. To pro někoho platí samozřejmě dodnes. My si ale myslíme, že pořádný domácí burger je přesně to, co byste měla servírovat, když chcete, aby se o vašem kuchařském umění mluvilo ještě dlouho! A protože kupovanou houskou nikoho neohromíte (jak nás naučil pořad Prostřeno 😀 ), dáme si celý recept od základu.

Co budete potřebovat:

Bulky:
360 g hladké mouky
200 ml vlažného mléka
2 ks vejce
20 g droždí
50 ml oleje
1 lžička cukru
2 špetky soli
1 ks vejce na potření
sezam nebo vločková sůl na posypání (doporučujeme Mořskou sůl Carmencita)

Hamburger:
800 g nahrubo namletého hovězího masa
1/2 cibule nakrájené nadrobno
1/2 stroužku prolisovaného česneku
1/2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky worcestru
1 žloutek
mořská sůl a pepř
1 lžíce olivového oleje na potření

Papriková majonéza:
3 ks vejce
200 – 300 ml slunečnicového oleje
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička citronové šťávy a 1 a 1/5 lžičky citronové šťávy na dochucení
sůl
sladká nebo pikantní uzená paprika (my používáme Uzenou papriku Pimentón Carmencita)

Na doplnění:
plátkový čedar
plátky slaniny
listy oblíbeného salátu
kyselá okurka nakrájená na plátky
rajče na tenká kolečka
cibulová marmeláda Las Doňas

Jak na bulky?
Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce, olej, mouku a sůl. Následně vypracujeme hladké pružné těsto buď ručně (když si chcete dát kardio :D) nebo pomocí hnětače. Těsto pak dáme na hodinu na teplé místo kynout. Poté ho rozdělíme na 10 kousků. Z každého kousku uděláme pravidelnou bulku tak akorát do dlaně.
Bulky dáme na plech dostatečně daleko od sebe a necháme ještě půl hodiny kynout. Poté pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C, po 5 minutách snížíme teplotu na 160°C a dopečeme dozlatova, asi 15-20 min.  Po vyndání bulek z trouby je ještě přikryjte čistou utěrkou a nechte odpočívat, dokud nezchladnou.

Jak na maso?
Všechny ingredence promíchejte v míse (nečekaně 😀 ). Z masa vytvořte placky o velikosti dlaně a doprostřed udělejte palcem prohlubeň, která zabrání tomu, aby se příliš vyboulil. Až budete mít rozpálený gril (fajnšmekrům doporučujeme tohle speciální grilovací uhlí Josper, které dodá masu dokonalé aroma), potřete si ruce olejem, burger pěkně pomazlete :D, a pak ho dejte na gril zhruba na 4 minuty z každé strany, aby maso zůstalo vevnitř šťavnaté. Na poslední minutu na burger položte plátek čedaru, aby se rozpustil.

Jak na paprikovou majonézu?
Jakmile si jednou uděláte majonézu doma, už se vám po té kupované ani nezasteskne. :) Je chutná a hlavně směšně jednoduchá. Všechny ingredience, kromě těch na dochucení, dejte do vysoké nádoby (ideálně do válce k tyčovému mixéru), tyčový mixér do ní ponořte na dno, zapněte a pomalu tahejte nahoru ke hladině, až dosáhnete požadované konzistence. Nakonec majonézu dochuťte podle sebe nebo podle našeho tipu. :)

Když máte tyhle tři komponenty připravené, už jenom stačí poskládat samotný hamburger s ostatními přísadami podle chuti a pustit se do jídla! :)

burger-cheeseburger-chutny-fotografie-jidla-2874979

Mohlo by se Vám líbit