Šunkofleky jsem milovala od mé prababičky, která pracovala jako kuchařka ve školní jídelně ZŠ Černilov. Babička vařila naprosto výborně a to cokoliv! Její mnohé recepty patří mezi naše rodinné poklady, ale přípravu na její šunkofleky jsem se rozhodla prozradit i vám.
Nepotřebujete mnoho surovin, o to důležitější je jejich kvalita. Já osobně používám italské těstoviny Barilla. Nejideálnější jsou fleky, nebo čtverečky, ale když je nouze, zapéct se dají třeba i motýlci.
Maso vybírejte pečlivě, a kdo má v blízkosti domácí řeznictví, je ve výhodě. Já kupuji vždy stejný druh uzeného vepřového masa a to špici nebo křížovou kost. Maso je šťavnaté, přiměřeně tučné a je ho dost.
Co tedy potřebujeme?
500 g těstovin
400 g uzeného masa
sůl a pepř
kousek másla (4 lžice)
6 vajec
Nejprve si nakrájíme uzené maso na malé kostičky a pokud Vám z masa zůstane pěkná kost, můžete ji později přidat k vařícím se flíčkům.
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu a do vody na začátku vaření ještě navíc přidáme kousek uzeného masa a když máme, tak i kost, aby se flíčky uzeným pěkně provoněly.
Uzené maso si na trošce oleje lehce osmahneme.
Jakmile jsou testoviny uvařené, scedíme je a dáme do zapékací mísy. K flíčkům do mísy přidáme osmahnuté uzené maso. Dokud jsou ještě flíčky teplé, přidáme k nim máslo.
Rozšleháme si ve skleničce vajíčka, přidáme sůl (nebo podravku), pepř a směs těstovin s uzeným masem zalijeme a promícháme.
Šunkofleky dáme zapéct do trouby na cca 20 minut při 180° C, aby vršek zezlátl. No a máme hotovo :).
Máte jiný recept? Tak nám ho napište do komentáře.