Kuchyně

Večerní mlsání – vrtulky z celozrného listového těsta

31.5.2016  | 
Shine 100%

Pokud někdo nefandí cereálnímu listovému těstu určitě budou chutné i z klasického listového těsta.

Ja mám na slané pečení ráda mrazené Babiččino cereální listové těsto. Mám ho vyzkoušené a je prostě NEJ :)

1 cereální Babiččino listové těsto
20dkg krajené slaniny
Kmín a hrubozrná sůl
1 vejce na potření

Rozmrzlé těsto vyválíme na tenký plát. Poklademe na něj slaninu v proužkách – čím prorostlejší tím je pak vrtulka jemnější. Ale dá se udělat náplň i ze šunky apod. Jakmile poskládáme slaninu na cele těsto, nakrájíme na proužky dle slaniny, aby nám vznikly pruhy s testem a slaninou, to přehneme napůl, stlačíme, chytne oba konce a zakroutíme dle libosti. Lépe se vrtulky pak jedí, když jsou menší, takže se nemusíme bát klidně ještě přeložené proužky překrojit napůl a pak teprve zatočit. Pro lepší představu foto :)

Vše skládáme rovnou na plech s pečicím papírem. Potřeme ušlehaným vajíčkem a posypeme kmínem někdy i hrubozrnnou soli.

 

IMG_3387

Předehřátá trouba na horkovzduch na 200C a peču zhruba 15min, spis určuji dle velikosti a barvy krásné dozlatova.

 

Shine 100%               Shine 100%

Varianty: s nivou – to už pak nedělám vrtulky, ale jakoby jen přeložené plátky
– se sýrem čistě jen gouda například
– s mini párečky – ideálně vysokoprocentní masové od řezníka – nakrájíte úzké proužky z vyváleného listového těsta a páreček tím omotáte.

image

Pokud budete vyrábět budeme rádi za vaše foto a variace :)

Dobrou chuť

Bára :)

Shine 100%

 

 

 

Mohlo by se Vám líbit