Kuchyně

Kuře ala kachna

9.1.2016  | 
kuře

Kdo by to byl kdy řekl, že zrovna já budu psát něco o vaření, ale už je tomu tak! Doby, kdy jsem si k obědu dala jogurt a banán, jsou už dávno fuč :D. Nebylo to kvůli dietě, ale prostě jsem byla líná si něco ukuchtit. Dnes je tomu jinak, vaření mě baví, ale jedině za předpokladu, že mám pro koho vařit. Nedávno jsem pro svého muže upekla Kuře ala kachna a vysloužila jsem si velkou pochvalu :-).
Občas se stane, že máme chuť na kachnu, ale doma je jen kuře. Nebo nám prostě tučná strava nedělá dobře. No a pro tyto případy je tu recept Kuře ala kachna.

Doporučuji použít větší kuře a ne nějakou kostnatou chudinku, to se cení leda tak u modelek. Kuřátko si pěkně posolíme zvenku i zevnitř, pak ho opepříme, pečlivě ho pomatláme mletým kmínem a na závěr přidáme ještě asi 1 polévkovou lžíci rozmělněné majoránky.

Dovnitř kuřete dáme jedno menší oloupané jablko bez jádřince a asi 3 stroužky česneku, nakrájeného na plátky. Vymažeme si pekáč máslem a kuře do něho položíme prsy dolů. Přidáme asi 2 lžíci másla, které rozdělíme na kousky, které položíme na okořeněné kuře i okolo něj. Pak ještě rozkrájíme střední cibuli na větší plátky a přidáme taky okolo našeho kuřátka. Na úplný závěr můžeme přidat několik plátků jablek, či stroužků česneku dle libosti na pekáč a přiklopíme vrchním dílem pekáče.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů a poté pečeme asi 20 minut.

Po těch 20 minutách pečení podlijeme kuřátko trochou černého piva. Já jsem odborník na recepty s vínem, ale tentokrát se prostě hodí více pivo :-). No a pečeme přiklopené dál. Podlévaní ještě několikrát během pečení zopakujeme, alespoň to bude mít grády :D.

Pečeme tak dlouho, až se nám bude zdát, že hřbet kuřete je hezky opečen a teprve tehdy vytáhneme pekáč z trouby, kuře v něm obrátíme prsy nahoru a vrátíme ho zase do trouby. Pečeme do stavu, v jakém máme rádi opečenou kůžičku. Pokud chci kůžičku opravdu křupavou, sundám ke konci pečení asi na 5 – 10 minut vrch pekáče.

Tak a je hotovo !!! Samozřejmě podáváme s knedlíkem a se zelím. Knedlíky (to se přiznám bez mučení) vařím z pytlíku :/. Prostě koupím sáček houskových knedlíků od nějaké značky a je to. Dá se koupit i knedlík uvařený, ale to není žádná hitparáda.

A zelí? To už je hračka.

Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, zasypeme hladkou moukou (asi 4 – 5 rovných polévkových lžic) a za stálého míchání vznikne jíška, když je hotová, odstavím ji stranou.

Do dalšího hrnce si ze sklenice vyklopím sterilované zelí, je na vás zda bílé, nebo červené. Přidám sůl, mletý kmín, 4x hřebíček, 1 bobkový list, 2 – 3 kuličky nového koření, 2 – 3 kuličky jalovce, špetku mletého pepře a v dlani rozmělněnou špetku tymiánu. Podleji vodou a dám, za občasného míchání, pod pokličku dusit na mírný oheň. Po chvíli přidám 2 – 3 stroužky rozmačkaného česneku. Zelí dusíme do změknutí dle chuti a potřeby. Potom dochutíme cukrem, solí a octem. Nutno ochutnávat a ingredience přidávat po malinkých dávkách, aby se to nepo…..

Na úplný závěr přidáme do hrnce jíšku, co jsme si připravili na začátku, pečlivě promícháme, ještě trochu necháme prohřát a je HOTOVOOOOOO.

Dobrou chuť R

  • Milan 10.2.2016 at 15:04

    Hned bych si dal :)

  • Petr 15.3.2016 at 12:55

    No ty knedlíky…
    připomenu jednoduchý recept, který zvládnou i nekuchaři:
    5 obyčejných rohlíků, hrnek hrubé mouky, stejný hrnek mléka, 1 vejce. Rohlíky nakrájíme na větší kostky, dáme do mísy, přidáme mouku, vejce a mléko a promícháme, necháme cca 15 min. na prosáknutí a pak tvoříme tenisáky, které vhodíme na 18 min do vařící, osolené vody. Hotovo! Každou kouli rozkrojíme na 5 koleček a podáváme s očekáváním udivené pochvaly od strávníků…

    • Romana 26.3.2016 at 21:04

      Moc děkujeme za recept.

    Mohlo by se Vám líbit